Egy Coll Kft

6000, Kecskemét

Szent Miklós utca 19/B

Minden jog fenntartva

Összetett keresés

Termékkategóriák

Utoljára megtekintett

Még nem nézte egyetlen termékünket sem!

Hirdetés

Nedves falak utólagos szigetelése

Fürdőkád történelem

2017. május 09. 15:52:37 |  Nyomtatás |  Küldés emailben |  Mentés a kedvencek közé « Vissza

A fürdés és a fürdőedények szerepe az évszázadok alatt rengeteget változott. Napjainkban a fürdés, a fürdőeszközök általános és természetes szereplői életünknek, de nem volt ez mindig így.

A középkor embere számára nem volt elterjedt, természetes viselkedés a mindennapi tisztálkodás. Az emberek nagy része hetente / kéthetente vette igénybe a víz tisztító, higiénés hatását. Mindezek mellet az ősi időkben a fürdésnek nagy jelentőséget tulajdonítottak, rituális program volt, ami közvetlenül kapcsolódott a valláshoz, mágiához, varázsláshoz. 

Az első hivatalos feljegyzések egészen kr. e. 3300 évekből származnak, ahol is egy palota lakóinak kényelmét kiszolgálandó, vízi csőrendszert építve juttatták be az Indus vizét a palotába.

Az első, egyszemélyes kádról szóló írásos emlékek Kréta szigetéről valók. A feljegyzések szerint egy kb. 1,5 méter magas, lábakon álló fürdőedényt használtak. Sok vélemény szerint ez a szabadon álló kádak őse.

A nagy görög filozófusok, Hérakleitosz, Platón valamint Hipokratész is megemlítik kézirataikban a forró fürdő jótékony hatásait.

 

A római birodalom széles körben ismerten tekinthető a fürdőzés, fürdőkultúra legjelentősebb szereplőjének. Kr. e. 500 körül a római polgároknak nyilvános fürdőhelyek álltak rendelkezésükre a mindennapi fürdőzés elvégzésére. A gazdagabb réteg tagjai privát fürdőszobákkal rendelkeztek, ahol a teljes teret kitöltő, földbe süllyesztett márvány kádak álltak rendelkezésre, luxus díszítéssel, komplex csatornahálózattal a higiénia érdekében.

 

A római birodalom bukásával nem tűnt el a fürdőzés és csatornahálózat használata.

Az ún. “sötét középkorig” megmaradt a rendszeres fürdőzés szokása, hol kisebb, hol nagyobb mértékben, mely kiegészült például a szappangyártás üzletszerű tevékenységével.

A reneszánsz kezdetétől a fürdőzés szokása kezdett háttérbe szorulni, majd felváltotta a minél erősebb parfümök használata. Ez annak köszönhető, hogy azt hitték, hogy a vízzel a bőrön keresztül különböző kórokozók jutnak a szervezetben.

A modern csatornahálózatok építése, kialakulása a 19-20. századra tehető, mellyel együtt újra “divatba jött” a rendszeres fürdőzés. 1883 táján kezdek előállítani öntöttvas kádakat. Ezek a kádak még nagyon messze voltak a ma emberének természetes, dizájn kádaktól, leginkább “állatitatóra” hasonlítottak.  Ez volt akkoriban a természetes.

Az I. Világháborúig nem voltak külön fürdőszobáik az embereknek, a fürdő alkalmatosságok a hálószobák, szalonok részét képezték. Számunkra ez szinte elképzelhetetlen.

A mai fürdőszobák építése az  I. Világháború utáni nagy építkezések idejére tehető, mely Amerikában indult meg. Innentől kezdték meg a házon belüli, külön fürdőszobák építését. A 20. század végére az új építésű házak mindegyikében volt különálló fürdőszoba, míg az 1920-as években ez mindössze 1 % volt.

Az 1970-es években jelent meg az akril anyag, melynek használatával egyre szélesebb dizájnlehetőségek nyíltak meg a gyártók előtt, melyek következtében különböző forma, stílus és méret választék terjedhetett el a világon.

Ma már természetes számunkra a fürdőszobánk megléte, annak letisztult vagy díszített kivitelezése – ízlésünk szerint.

Az alap berendezési tárgyak a mosdó, zuhanykabin, fürdőkád, wc ill. bidet mindenki számára ismert használati eszközök, melyek nélkül szinte elképzelhetetlen mindennapi életünk. 

Áruházunkban megtalál mindent mi fürdőszobája elengedhetetlen kelléke.

Fürdőkádaink minden igényt kielégítenek, az egyszerű akrill egyenes kádtól, az aszimetrikus sarok kádig, a lemez kádon át és a szimetrikus sarok kádat se felejsük ki a listából,itt mindent megtalál vagy ha jelen kínálatunkban nem találja álmai kádját látogason el üzletünkben és szakértő kollégáink készséggel állnak rendelkezésére a tökéletes kád megtalálásához. 

forrás

Regisztráció

KosaramBelépés

E-mail cím: Jelszó: Elfelejtett jelszó?

Újdonságok

 • Sn savio inoxdens he 25 s kond. kombi
  Ár: 260.869,- Ft

  részletek...
 • Sn savio actadens 25 s kondenz kombi
  Ár: 209.000,- Ft

  részletek...
 • Akril kád m-acryl eco 170x70 lábbal
  Ár: 60.325,- Ft

  részletek...
 • R.dunaterm rad.vku22 600-500 szelepes
  Ár: 14.478,- Ft

  részletek...
 • K.csat.kuplun 3/4"x km siroflex (csodatömlőhöz)
  Ár: 570,- Ft

  részletek...
 • Mofém zenit zuhanyfej
  Ár: 5.130,- Ft

  részletek...
 • Vents twin fewsh comfort ra 1 50 hővisszanyerős szellőző 1 helyiséges
  Ár: 126.635,- Ft

  részletek...
 • Vents szellőzőrács mvm 100 bvn kerek szúnyoghálós rozsdamentes
  Ár: 4.817,- Ft

  részletek...
 • Vents aluvent cső 160/1m
  Ár: 1.140,- Ft

  részletek...
 • Alnor elszívó légszelep 125-ös szerelőkerettel
  Ár: 2.280,- Ft

  részletek...

Napi humor

A dadogós hipót akar venni, és zárás előtt fél perccel ér oda a boltba.

Lihegve nekiáll magyarázni:

– Hip, hip…

– Hurrá! – mondta a boltos és lehúzta a redőnyt.