Egy Coll Kft

6000, Kecskemét

Szent Miklós utca 19/B

Minden jog fenntartva

Összetett keresés

Termékkategóriák

Utoljára megtekintett

Még nem nézte egyetlen termékünket sem!

Ajánlatunk

Ajánlatunk

Vízkőoldás a legkorszerűbb technológiával

2021. november 07. 11:00:00 |  Nyomtatás |  Küldés emailben |  Mentés a kedvencek közé « Vissza

A vízkőoldási technológia a műanyagok és vegyszerek széleskörű térhódításával annyira leegyszerűsödött, hogy az üzemek saját maguk, szakembereikkel, előzetes képzés nélkül is az elvízkövesedett készülékeiket, hőcserélőiket, fűtési rendszerüket ki tudják tisztítani. Ily módon lehetővé válik, hogy az üzemek a legmegfelelőbb időpontban tisztítsák ki készülékeiket, valamint a mobil készülékek alkalmazásával a helyszínen elvégezhetik a vízkőtelenítést.

A modern vízkőoldási technológia lényege abból áll, hogy a megfelelően kiválasztott, és megfelelő  százalékra felhígított vegyszert vegyszerszivattyú segítségével a tisztítandó készülékekben áramoltatjuk, ezzel elérjük, hogy a leoldott vízkövet az oldat magával viszi, s így a még le nem oldott vízkővel mindig friss vegyszer lép reakcióba. Az áramoltatást, cirkulációt mindaddig fenntartjuk, amíg a vízkő teljesen leoldódott.

Ezt a vízkőoldási folyamatot szemmel könnyen követhetjük az átlátszó műanyag tömlőkben, amellyel a vegyszivattyút és a tisztítandó készüléket összekapcsoljuk. Már az áramoltatás megindításának pillanatában is a tisztítandó készüléken átáramló vegyszer oldja a vízkövet, aminek hatására a vegyszer zavarosodik, gázbuborékos lesz. Ha a vízkő teljesen kioldódott megszűnik a zavarosság és a buborékképződés, így mind a két átlátszó műanyag tömlőben a vegyszer színe azonos áttetszőséget mutat. Akkor lehetünk biztosak a vízkő teljes kioldódásában, ha az oldatunk még aktív maradt. A vegyszer aktivitását pH méréssel ellenőrizhetjük. (lakmuszpapír, elektromos pH mérő ). Elvégezhetjük az ellenőrzést  oly módon is, hogy az oldatból 2-3 decit veszünk egy üvegpohárba, majd vízkődarabokat szórunk bele, és a pezsgés erősségéből következtetünk, hogy az oldat mennyire aktív még.

aquamax-vizkomentesites

Vízkőmenetesítő szivattyű működése


Az ily módon kitisztított készüléket 2 - 5% -os semlegesítő vegyszerrel át kell öblíteni, amelyet az előzőekben ismertetett cirkuláció létrehozásával azonos módon kell elvégezni 10 - 30 percig, majd végül egy hideg vizes öblítést végzünk hasonló módon.

Eltérő módon végezzük a cirkó bojlerek utókezelését: elegendő egy 10 perces hideg vizes öblítés, amit a készülék hálózatra kapcsolását követően végzünk el.

A vízkőoldás ideje 15 perctől több óráig is eltarthat attól függően, hogy milyen a vízkő összetétele, vastagsága, a tisztítandó felület nagysága. A vízkőoldás idejét azáltal csökkenthetjük, hogy ha az áramlás irányát megváltoztatjuk, aminek hatására a vegyszer a kérgesedéseket mindkét oldalról megtámadja, így a mészpikkelyek pótlólagos leoldása megy végbe, különösen előnyös az alkalmazásuk a majdnem teljesen eldugult csővezetékeknél.

Az Aquamax cég a szivattyúk és kémiai termékek széles palettáját állítja elő. Minden készülék áramlás irányváltóval ellátott. A vízkő oldása során az oldandó mész habosodik és gáz keletkezik. Ezáltal egyfajta dugó alakul ki, ami a vízkőoldás előrehaladását késlelteti és néhány esetben meg is akadályozza. Az áramlás-irányváltó működtetése által a szivattyúhoz vezető befolyási, illetve kifolyási irány felváltásra kerül a dugóhatás ezáltal kiküszöbölhető.

Vegyszerek megválasztása a tisztítandó készülékek anyagának megfelelően történik, és a különböző fémekkel szemben fennálló követelményeknek messzemenően megfelelnek.

 

EVOLUTION TERMÉKCSALÁD

aquamax-evolution-termekcsaladAz Aquamax cég vízkőtelenítő szivattyúk és vegyszerek széles skáláját kínálja. Az Evolution szivattyúk függőleges tengelyű, oldatba merülő szivattyúk, melyek mindegyike áramlás irányváltóval felszerelt, valamint minden készülékhez tartozik egy speciális ütésálló műanyagból készült fedél (Aquamax szabadalom), egy műanyag tölcsér a tartály biztonságos feltöltéséhez, valamint egy vállpánt a könnyebb szállíthatóság érdekében.

A fedél alatt helyezkedik el a tömlő, így egy kompakt egységet kapunk, mely által még praktikusabb, és könnyebb a készülék szállítása. A korrózió védelem miatt tömítéssel láttak el minden szivattyút, ami hermetikusan zár. Sem a keletkező gőzök, sem a kémia termékek nem jutnak el a fémes részekhez.

A tartályon található egy légtelenítőszelep, amely segíti a biztonságos, és fröccsenés mentes kiürítést.

Új exkluzív 90° idom megkönnyíti a kazánhoz való csatlakoztatást.

Teljesítmény, biztonság és megbízhatóság jellemzi a terméket.

aquamax-evolution-kialakitas

A szivattyú test hegesztések nélkül készült, két részből áll (Aquamax szabadalom). Könnyen karbantartható, az alkatrészek cseréje egyszerűbb, nem igényel szakszervizt.

aquamax-evolution-adatok

Evolution termékcsalád főbb adatai


PROMAX 20

aquamax-pormax-20-kialakitasA Promax 20 egy függőleges tengelyű, oldatba merülő szivattyú, áramlás irányváltóval felszerelt, valamint tartozik hozzá egy műanyag tölcsér a tartály biztonságos feltöltéséhez, valamint egy vállpánt a könnyebb szállíthatóság érdekében.

A hőmérséklet hatására a vízkő kiválása intenzívebb lesz, leszűkül az áramlási keresztmetszet, csökken a hatásfok, működési zavarok lépnek fel, ami a kazán élettartamát nagymértékben csökkenti. Ezeket a problémákat meg kell szüntetni, vissza kell állítani az eredeti állapotot, biztosítani kell a kazán üzemzavar mentes működését.

A Promax 20 szivattyú nagyon hatásos hőcserélők, kazánok, bojlerek tisztítására, hatásos a majdnem teljesen elzáródott  csövek tisztására is, megfelelő vegyszerek alkalmazásával fémtiszta állapot érhető el. Könnyű használata és nagy teljesítménye miatt ez a termék legkeresettebb a szakemberek körében.

 aquamax-pormax-20-30-adatok

 Promax 20, Promax 30 Supaflush főbb adatai


PROMAX 30 SUPAFLUSH

aquamax-promax-30-supaflushFüggőleges tengelyű, oldatba merülő szivattyú tartállyal, speciális csatlakozókkal. A szivattyút úgy tervezték, hogy a teljes fűtési rendszer tisztítását könnyen el lehessen vele végezni. A fűtési rendszerek legnagyobb problémáját, üzemzavarát a korrózió, mészkő és vasoxid iszap okozza. A Promax 30 Supaflush ezen problémák hatékony megszüntetésére lett tervezve, legyen szó kisebb vagy nagyobb rendszerről.

A szivattyú 2 bar nyomáson működik, és akár 20 radiátor is hatékonyan tisztítható.

A keringő folyadék hőmérséklete legfeljebb 50 - 55 °C lehet.


Főbb jellemzők:

 • gyorsan működő váltó szelepek
 • kimenő csatlakozók sárgarézből készültek, csatlakozás 3/4”
 • szerelőpanellel ellátott
 • csatlakozó a vízhálózatra a feltöltéshez
 • összekötő csövek
 • tölcsér a tartály biztonságos feltöltéséhez
 • egy praktikus táska fogantyúval, vállpánttal, az összekötő csövek szállítására
 • a szivattyúra felszerelhető egy összecsukható váz kerekekkel, könnyebb szállítás érdekében (külön megvásárolható)

 

GÁZBOJLEREK (CIRKÓK) VÍZKŐTELENÍTÉSE


Ajánlott
vegyszerszivattyúk : Evolution 20Promax 20

A vízkőtelenítés kb. 15-30 perc időt igényel. A készülék tisztítása a helyszínen történik.


Folyamata:

Oldani kell a hőcserélő mindkét hollandiját az armatúra felett. Csatlakoztassuk a vegyszerszivattyú átlátszó tömlőit a hőcserélőhöz. Töltsük fel a szivattyú tartályát a min – max  jelzés közötti szintre a már előre elkészített vegyszerrel. Ügyeljünk arra, hogy a vegyszer szintje mindig a min és a max jelzés között legyen a vízkőoldás alatt.

A vegyszertartály beöntő nyílását hagyjuk szabadon, hogy a keletkező gázok könnyen eltávozhassanak.

Csatlakoztatjuk az elektromos motor vezetékét a hálózatra. Kapcsoló segítségével beindítjuk a vegyszerszivattyút. A cirkulációt, áramoltatást mindaddig fenntartjuk, amíg a vízkő teljesen kioldódik, amelyet a már ismert módon ellenőrizhetünk.

Ha befejeztük a vízkőtelenítést, megszüntetjük az elektromos csatlakozást. A vegyszerszivattyú csatlakozó tömlőit oldjuk, először a nyomóoldali vezetéket, majd megvárjuk, hogy a vegyszer visszafolyjon a vegyszertartályba, utána a másik tömlőcsatlakozást is oldjuk.

A kitisztított készüléket visszakapcsoljuk a hálózatra, egy 10 perces hideg vizes öblítést végzünk oly módon, hogy egy meleg vizes csapot megnyitunk. Ezt követően begyújtunk a bojlerbe.

 

HASZNÁLATI MELEGVÍZBOJLEREK, ELLENÁRAMOLTATÓK, HŐCSERÉLŐK, KAZÁNOK VÍZKŐTELENÍTÉSE


Ajánlott
vegyszerszivattyúk: Evolution 20, Evolution 20 Turbo, Promax 30 SupaflushPromax 20


Folyamata:

A vízkőtelenítési technológia a gázbojlerek, cirkók tisztításával hasonló módon történik.

A tisztítandó készüléket lekötjük a hálózatról.

Csatlakoztatjuk a vegyszerszivattyú vezetékeit úgy, hogy a csatlakozási pontokra 1-1 golyóscsapot beiktatunk. A golyóscsap rendeltetése, hogy leálláskor, ne folyjon vissza az oldat.

Feltöltés: a feltöltendő térfogat ismeretében kiszámítjuk a vegyszer és a víz mennyiségét. Először vizet töltünk a vegyszertartályba, másodszor töltjük bele a vegyszert.

Ha a feltöltendő térfogat nagyobb a vegyszertartálynál, akkor a következőképpen járunk el:

a) A készítendő mennyiségnek megfelelő nagyságú vegyszerálló tárolóedényekről kell gondoskodni, műanyagballon, műanyaghordó.

b) Ha nem áll rendelkezésre a szükséges tároló edény, akkor a következő eljárást kell végezni:

 • első lépésként a térfogat, vagy mennyiség ismeretében a készítendő oldat teljes vízmennyiségét szivattyúval benyomatjuk a rendszerbe
 • második lépésként, benyomatjuk az oldathoz szükséges vegyszermennyiséget, majd ezt követően a szükségletnek megfelelően korrigálunk ( vagy leengedünk, vagy rátöltünk). Így biztosítjuk, hogy a cirkuláció záródjon, azaz a vegyszerszivattyú tartálya  felteljen max. szintig, hogy a szivattyút az oldat ellepje. Ügyeljünk arra, hogy a max. szintet ne lépjük túl.

 

Az ily módon feltöltött rendszerünkben az áramoltatást azonnal megindítjuk és mindaddig fenntartjuk, amíg a vízkő teljesen kioldódott.

Ha a vegyszerünk a hatékonyságát már elvesztette, de még van vízkő a tisztítandó készülékben, akkor az oldatból leengedünk és vegyszert adagolunk ismét. Mindaddig ismételjük a vegyszeradagolást, amíg a vízkő teljesen kioldódik.

Befejezve a vízkőtelenítést leengedjük az oldatot egy előre elkészített tartályba:

 • a vegyszerszivattyú nyomóoldali tömlőjét oldjuk, de előtte a golyóscsapot zárjuk
 • a nyomóoldali tömlőt most az előre elkészített tartályba helyezzük, a szivattyút beindítjuk, és leengedjük az oldatot. Ügyeljünk a golyóscsapok állására.
 • Ha befejeztük a leürítést, átöblítjük a rendszert 2-5%-os semlegesítő vegyszerrel.
 • A semlegesítést 10-30 percig végezzük.
 • Ezt követően egy hideg vizes öblítést végzünk szintén 10-30 percig.
 • Leürítve a rendszert, összekapcsoljuk a megtisztított készüléket a hálózattal, feltöltünk az üzemi állapotnak megfelelően és beindítjuk a berendezést, beüzemelünk.

 

CSŐVEZETÉKEK, FŰTÉSI RENDSZEREK VÍZKŐTELENÍTÉSE


Ajánlott
vegyszerszivattyúk: Promax 30 Supaflush


Csővezetékek és fűtési rendszerek vízkőtelenítését a hálózat nagyságától függően csak szakaszolva lehet elvégezni. Egy- egy szakasz folyadékoszlop nyomása ne haladja meg a vegyszerszivattyú emelő magasságának 70-75%-át.

Feltöltés az előző fejezetben leírt módon történjen.

Különös gondot kell fordítani a vízkő által majdnem teljesen eltömődött csővezetékek vízkőtelenítésére.

Fenn áll a veszélye a vízkő hirtelen elválása miatt okozott torlódások dugók kialakulásának.

Ilyen esetekben célszerű a vízkőtelenítést egy hideg vizes cirkulációval kezdeni, majd lassan adagolva a vegyszert, elkerülhetővé válik a dugóhatás kialakulása. A vegyszer fokozatos adagolása miatt a vegyszertartályban a megfelelő szintet leengedéssel korrigáljuk.

A vízkőtelenítést befejezve, minden esetben a már leírtak szerint végezzünk utókezelést: semlegesítés, hidegvizes öblítés.

 


A VEGYSZERSZIVATTYÚ TISZTÍTÁSA


Ha a vízkőtelenítési folyamat befejeződött távolítsuk el a vízkőtelenítő folyadékot a tartályból, majd keringessünk tiszta vizet a szivattyúval oly módon, hogy a tömlőket kapcsoljuk össze egy-egy közcsavar segítségével.

Figyelmeztetés:

 • A szivattyút szállítani csak üres állapotban szabad!
 • A szivattyút soha ne működtessük szárazon!
 • Használat közben kerüljük a szivattyú mozgatását, így megelőzhetőek a mozgásból eredő sérülések!
 • Vízkőtelenítés közben a szivattyú tartályán lévő beöntő csonk kupakját vegyük le, hogy a keletkező gázok könnyen távozhassanak!
 • Vízkőtelenítés közben az oldat hőmérséklete nem haladhatja meg az  50°C-ot!
 • Idővel a hajlékony csövek és csőszerelvények sérülhetnek, károsodást okozhatnak, ezért cseréjük szükségessé válhat!A KÉSZÜLÉK LEGJOBB TELJESÍTMÉNYÉHEZ AJÁNLOTT VÍZKŐOLDÓ POR

Aquamax MAX-PL vízkőoldó por rozsdamentes acélhoz, rézhez és ónhoz.aquamax-max-pl

Aquamax MAX-PL


Koncentrált, nagyhatású vízkőoldó por rozsdamentes acél, réz és ón felületek tisztítására.
 A por tartalmaz egy speciális pH indikátort, melynek színe megváltozik pirosról sárgára, narancssárgára, ha az aktív folyadék elveszíti hatását.

Az Aquamax MAX-PL utántöltésével ismét aktívvá tehetjük az oldatot. Savbázisú oldat, mely tartalmaz habzásgátló, korrózióvédő összetevőt,  mely megvédi a rendszer fémes felületeit

10-15%-os arányban kell hígítani vízben.

 

Az Aquamax-ról:

Az Aquamax cég az olasz Marche régióban Loreto településen található. A céget 1995-ben egy fiatal üzletember és egy technikus alapította. Korán felismerték, hogy a kutatás és fejlesztés teheti naggyá, versenyképessé cégüket. 

1996-ban a Milánói Expón (Expo Comfort Fiera Milano) mutatják be első termékcsaládjukat a PROMAX vízkőtelenítő szivattyúkat, és speciális vízkőoldó vegyszereiket, amik a hőcserélők tisztítására lettek kifejlesztve. Ugyanebben az évben megkezdődik a DOSAMAX arányosan adagoló készülékek gyártása is. 

1997-ben az Aquamax egy fejlesztésbe kezd a vízkőtelenítő szivattyúk terén, 1998-1999-ben piacot robbant az EVOLUTION szivattyúkkal (Aquamax szabadalom). Az egész világon nagy sikert aratott és a piac egyik legjobb terméke lett. A fejlesztés tovább folytatódik és megjelennek a SUPAFLUSH típusú szivattyú modellek. 

Felhasznált forrás

aquamax-savazas

Regisztráció

KosaramBelépés

E-mail cím: Jelszó: Elfelejtett jelszó?

Népszerű termékek

 • Aquamax promax 30 supaflush savazó szivattyú
  Ár: 284.999,- Ft

  részletek...
 • 8db/doboz

  Gel gelphos rapid vízlágyító utántöltő 10701160
  Ár: 7.505,- Ft

  részletek...
 • Leeresztő dugó góliáthoz 85mm
Ø114 mm-es leeresztőszelephez dugó (Ø85 mm)

  Leeresztő dugó góliáthoz 85mm
  Ár: 1.387,- Ft

  részletek...
 • R.tartó talp t1 2db+rozetta acél lemez radhoz
  Ár: 9.975,- Ft

  részletek...
 • Mosógépcsap arco conekta 3/8"-3/8"-3/4"
  Ár: 2.726,- Ft

  részletek...
 • Alcaplast A160P 3/8

  Alcaplast feltöltőszelep 3/8" fém menetes
  Ár: 3.106,- Ft

  részletek...

Újdonságok

 • Mofém zuhanyfej Trend Plus, Junior Evo kihúzható fejes mosogató csaptelephez

  Mofém zuhanyfej trend plussz, junior evo mosogató csaptelephez
  Ár: 6.507,- Ft

  részletek...
 • Ferro algeo square mosogató álló felső u csöves
  Ár: 16.901,- Ft

  részletek...
 • Ferro algeo square kád csapt szett nélkül

  Ferro algeo square kád csapt szett nélkül
  Ár: 21.470,- Ft

  részletek...
 • Cleaner F3 Express 400ml

  Fernox f3 express tisztító spray 400ml tisztítószer 130l vízhez
  Ár: 12.616,- Ft

  részletek...
 • Komplett alaplap fűtőszál Ariston Velishez 1500W

  Bojler zárólap kompl. ariston velis-hez 1500w fűtőbetéttel
  Ár: 12.350,- Ft

  részletek...
 • Bojler fűtőbetét 1200w k24mm gumis réz ftb106
  Ár: 2.413,- Ft

  részletek...
 • R.tartó csőrad-hoz 4db+légtelenítő+felfogató

  R.tartó csőrad-hoz 4db+légtelenítő+felfogató
  Ár: 3.705,- Ft

  részletek...
 • ZÁRÓLAP TÖMÍTÉS (PEREMES 5 FÜLES) OLASZ BOJLER

  Bojler zárólap tömítés 5 füles olasz bojlerhez nagy lyukú
  Ár: 1.207,- Ft

  részletek...
 • fejzuhany kézizuhannyal és csapteleppel

  Ferro algeo square zuhanyrendszer fej és kézi zuhannyal csapteleppel
  Ár: 44.831,- Ft

  részletek...
 • Zicco - mosdócsaptelep

  Ferro zicco mosdócsapt klick-klack leeresztővel
  Ár: 16.901,- Ft

  részletek...

Napi humor :)

Napi humor :)